Om Det Gamle Lysstøberi

Hvem er vi?

Hej! Og velkommen til Detgamlelysstøberi.dk køres af os – Lukas og Emma. Lysstøberiet har i mange år været en del af Emmas liv. Fra hun var helt lille, har hun rejst til Bornholm for at besøge sin familie på Bornholm. På Bornholm var der mange spændende ting at se og opleve. Fra rundtur i Hammerhus’ historiefyldte ruiner til svampesamling i de idylliske bornholmske skove. Men ikke mindst, var der én ting, der altid var på dagsordenen – lysstøberiet.

Men hvordan startede lysstøberiet egentlig? Det kan du læse mere om herunder…

Historien bag Det Gamle Lysstøberi i Vognporten

I 1988 åbnede Det Gamle Lysstøberi i Vognporten i Allinge på Bornholm. Her blev der lagt vægt på det gode, bornholmske håndværk, samt materialer af solid kvalitet. Med sine håndtstøbte lys, skabte lysstøberiet meget glæde. Tilknyttet lysstøberiet var der en butik, hvor de flotte bloklys blev udstillet og købt af både lokale og turister.

I 2003 overtog Emmas faster, Anette, lysstøberiet. Hun fik hurtigt tillært sig evnerne til at lave flotte lys. Derudover eksperimenterede Anette meget med former, farver og mønstre. Resultatet af disse eksperimenter (i hvert fald de mest succesfulde af dem), kan ses her på hjemmesiden.

I 2011 var det Jørgens (Emmas farfar) tur. Jørgen passede støberiet og fik lavet nogle rigtig gode arbejdsgange. På den måde kunne han producere alle de bloklys, der var behov for – uden at gå ned på kvalitet.

I 2016 rykkede lysstøberiet og alt det dertilhørende udstyr hjem i Jørgens skur. Her fortsatte han produktionen, og den kører stadig den dag i dag. Jørgen sælger dog primært til butikker på Bornholm. Derfor har det de seneste par år været svært for privatpersoner at få fat i de flotte, håndstøbte bloklys. Det vil vi gerne ændre, og det er derfor, vi har åbnet denne side. På vores forside kan du se de mest populære bloklys.

Hvordan producerer vi vores lys?

Lysene produceres den dag i dag stadig på Bornholm. På den måde kan vi sikre at lysene lever op til den høje kvalitet, vi danskere efterhånden forventer af bornholmsk håndværk.

Det er stadig Emmas farfar, Jørgen, der står for produktionen. Han benytter fuldt raffineret paraffinvoks fra HunLun. Vokslys brænder bedre end stearinlys, og de lugter også mindre. Dette gør dem til en helt perfekt tilføjelse til enhver stue.

Voksen varmes til 80 grader celsius i et stort kar. Når voksen er flydende, kan man hælder det ned i forme, og lade det størkne. Man kan dog ikke bare lade lysene stå og passe sig selv. Da voksen trækker sig sammen i takt med at den størkner, er det vigtigt jævnligt at hælde ny voks i. På den måde undgår man en udhuling i bunden af lyset.

Har du spørgsmål eller kommentarer?

Hvis du har spørgsmål eller er interesseret i at høre mere, skal du være meget velkommen til at kontakte os på +45 28 95 11 55 eller kontakt@detgamlelysstoeberi.dk. Hvis du vil se hvilke lys, der er sæson for lige nu, kan du gå ind på vores forside.